Ekologia w opakowaniach

Używamy ich w kuchni, łazience czy ogrodzie. Towarzyszą nam na każdym kroku: od prostych kartonowych pudełek po zaawansowane tworzywa sztuczne. Ich różnorodność, choć wygodna dla konsumenta, stanowi ogromne wyzwanie dla środowiska. Wiele opakowań nie ulega biodegradacji, co prowadzi do zanieczyszczenia ekosystemów. Plastikowe, szklane, metalowe czy papierowe- jakie opakowanie są najbardziej przyjazne środowisku?

Opakowania papierowe

Są zdecydowanie najpopularniejsze. Na ich korzyść przemawia ekologiczny aspekt. Papier w przeciwieństwie do plastiku zdecydowanie szybciej ulega biodegradacji. Przyjmuje się, że średni okres jego rozkładu to kilka miesięcy. Gazety wykonane z najtańszego papieru ulegają rozkładowi bardzo szybko – już w ciągu kilku tygodni. Chusteczka higieniczna? Mniej więcej 3 miesiące. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku biletu komunikacji miejskiej.

Opakowania papierowe, oczyszczone z resztek jedzenia, można wrzucać do niebieskiego pojemnika. Dzięki recyklingowi może z nich powstać wiele przedmiotów codziennego użytku. 

Szkło

Czy szkło jest ekologiczne? Po pierwsze jest bezpiecznym materiałem – nie uwalnia żadnych szkodliwych substancji. Po drugie: można je przetwarzać w nieskończoność – bez utraty jakości.

Ale są też minusy. Tego typu opakowania rozkładają się rekordowo długo. Szklana butelka może zaśmiecać środowisko nawet przez 4000 lat!

Do zielonych pojemników powinno trafiać wyłącznie szkło opakowaniowe, czyli słoiki po przetworach i butelki po napojach. Nie trzeba ich myć. Tym zajmują się sortownie. Warto jednak pamiętać, by dokładnie je opróżnić.

Lista szklanych produktów, których do zielonego pojemnika nie można wrzucać, jest zdecydowanie dłuższa. To przede wszystkim ceramika, porcelana, lustra i naczynia żaroodporne. Wszystkie powinny trafić do odpadów zmieszanych.

Opakowania z plastiku

W praktyce plastik ma sporą przewagę nad opakowaniami szklanymi –  jest lekki i zajmuje mało miejsca. Dlatego tak często przechowujemy żywność w tego typu opakowaniach. Niestety plastik nie jest ani bezpieczny, ani ekologiczny – to tworzywo sztuczne. Zawiera polimery, które wydzielają szkodliwe dla naszego zdrowia substancje. Warto więc zwrócić uwagę na to, jaki jest ostateczny los opakowań z plastiku, w których przynosimy np. codzienne zakupy. Tym bardziej, że foliowe reklamówki, papierki po cukierkach, oraz butelki PET mogą zaśmiecać świat nawet przez 500-1000 lat.

Segregacja plastiku nie jest skomplikowana i wymaga opanowania podstawowych zasad. Przede wszystkim warto pamiętać, że do pojemnika oznaczonego kolorem żółtym, wyrzucamy nie tylko plastik, ale także metale.

Opakowania metalowe

Stosowane są głównie do pakowania żywności, napojów, kosmetyków i produktów chemicznych. Mogą być przetwarzane i ponownie wykorzystywane. Ich produkcja wymaga jednak sporych nakładów energii i surowców.

Jak długo rozkładają się metale? Przykładowo, puszka konserwowa by zniknąć potrzebuje 10 lat, podczas gdy puszki aluminiowe nawet 200 lat.

W Polsce metal wrzucany jest do żółtego pojemnika razem z plastikiem. Trafiają tu aluminiowe puszki po napojach i sokach, puszki po konserwach, folia aluminiowa, metale kolorowe, kapsle, zakrętki od słoików. 

Nie można tu jednak wrzucać puszek po farbach, olejach, czy lakierach. Tego typu odpady zawierają resztki substancji niebezpiecznych i powinny być przekazane do Punktu Selektywnej Zbiorki Odpadów Komunalnych.

Czy segregacja odpadów ma sens?

Artykuł edukacyjny powstał w ramach publicznych kampanii edukacyjnych prowadzonych przez Fundację Odzyskaj Środowisko i Interzero.