Pszczoły miodne kojarzymy najczęściej z produkcją miodu. Coraz popularniejsze stają się także pozostałe produkty pochodzące z ula tj. pyłek, mleczko, propolis i pierzga. Ale wśród materiałów, które pszczoły potrafią samodzielnie wyprodukować jest także wosk. W szybkiej karierze robotnicy, pomiędzy 12 a 18 dniem życia (w sezonie średnia długość życia pszczoły robotnicy to 30 dni) najlepiej pracują gruczoły woskowe. Osiem charakterystycznych „pól” przypominających lusterka znajduje się na odwłoku po brzusznej stronie: symetrycznie po cztery z każdej. Łuseczki woskowe, które powstają w wyniku pracy tych gruczołów mogą samodzielnie się oderwać i „poszybować” w dół gniazda, lub za pomocą specjalnych grzebyków i odnóży trafić do aparatu gębowego pszczoły. Około 4 minut potrzebuje woszczarka, by profesjonalnie zająć się pojedynczą woskową łuską. W trakcie pracy żuwaczek, łączy wosk z enzymami, i tak powstaje bardziej plastyczna odmiana wosku. „Ze 100 gram wosku, na które składa się średnio 125 000 woskowych płytek, może powstać 8000 komórek plastra” [1].